zwarte mees


zwarte mees 1.0

kleine, grijszwarte mees die vooral in naaldbossen leeft

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zwarte mees…

is een mees; is een vogel; is een dier

  • [Afmeting] is ongeveer 11 cm lang
  • [Kleur] heeft een zwarte kruin, een witte wangvlek, een grijzig lijf, een grijs met zwart verenkleed met twee witte vleugelstrepen
  • [Deel] heeft een relatief grote kop
  • [Plaats] leeft vooral in naaldbossen
  • [Gedrag] bouwt zijn nest in boomholen, rotsspleten, nestkasten of gaten in de grond
  • [Gelijkenis] komt, net als de kuifmees, vooral veel voor in naaldbossen
  • [Onderscheid of tegenstelling] heeft, in tegenstelling tot de koolmees en de pimpelmees, geen zwarte dwarsstreep op de buik en komt weinig voor in tuinen

Hoofdsemagram: mees


Wetenschappelijke naam: Periparus ater

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Aves; Vogels
Orde Passeriformes; Zangvogels
Familie Paridae; Echte mezen
Geslacht Periparus
Soort Periparus ater

Algemene voorbeelden


Door ornitologen is vastgesteld dat tot 95 % van deze nestkasten door de verschillende mezensoorten bewoond wordt, wat als een buitengewoon sukses beschouwd mag worden. De bewoners zijn hoofdzakelijk koolmees en zwarte mees, maar ook pimpelmees, matkop, staartmees en in de meer bosrijke en rustige omgeving zelfs de zeldzame kuifmees.

De Standaard,

Bij de Natuurbeschermingsvereniging 'IJhorst-Staphorst e.o.' is het jeugdwerk op 16 april weer begonnen met het nestkantonderzoek. Dat werd op de vergadering meegedeeld. De eerste broedsels van de zwarte mees konden inmiddels geregistreerd worden. Ook waren er reeds jonge bosuilen.

Meppeler Courant,

Meer dan 40 vogelsoorten maken frequent gebruik van nestkasten. Kool- en pimpelmees zijn daarvan veruit de best gekende, maar ook o.a. zwarte mezen en kuifmezen, boomklevers, huis- en ringmussen, bonte en grauwe vliegenvangers, roodborsten, kwikstaarten, gekraagde roodstaarten, huis- en boerenzwaluwen, holenduiven, torenvalken, steen- en bosuilen maken gretig gebruik van nestkasten.

http://www.antwerpennoord.be/home/natuur/fauna/vogels/nestkasten/index.html